Post

Producent żywności korzysta z bezolejowego powietrza, odzysku ciepła i rabatu

Co jadłeś dziś rano na śniadanie? Jeśli był to płatek śniadaniowy z mlekiem, to znaczy, że do jego wykonania użyto sprężonego powietrza. W produkcji żywności sprężone powietrze jest wykorzystywane między innymi w takich procesach jak mieszanie składników, transport pneumatyczny i pakowanie. Ponieważ w wielu zastosowaniach w produkcji żywności powietrze dotyka produktu końcowego, musi być ono czyste i wolne od wszelkich potencjalnych zanieczyszczeń.

Aby producent żywności mógł pozostać konkurencyjny, efektywność energetyczna i oszczędność energii muszą być najwyższym priorytetem. Producent zbóż w Massachusetts we współpracy z dostawcą mediów przeprowadził kompleksowy audyt systemu sprężonego powietrza w zakładzie produkcyjnym; audyt ujawnił kilka potencjalnych obszarów oszczędności, w tym wymianę istniejących urządzeń sprężonego powietrza.

Odzysk ciepła znacząco obniża rachunki za gaz ziemny

Biorąc pod uwagę, że koszt energii elektrycznej do zasilania sprężarek może wynosić nawet 40 procent rachunku za prąd w zakładzie, zmniejszenie zużycia energii jest prostym sposobem na pozytywny wpływ na wynik finansowy.

Innowacyjnym sposobem na obniżenie zużycia energii jest wykorzystanie ciepła pochodzącego z kompresji powietrza do pokrycia kosztów innych niezbędnych procesów produkcji żywności. Ponieważ producent zbóż wykorzystuje duże ilości pary w procesie produkcji zbóż, woda jest stale dodawana do kotła gazowego. Dzięki odzyskiwaniu energii woda może przepływać przez wymiennik ciepła, który przechwytuje ciepło sprężania z bezolejowej sprężarki powietrza Atlas Copco, która podgrzewa wodę do żądanej temperatury.

Dzięki odzyskiwaniu energii producenci mogą zazwyczaj odzyskać 80-105% pierwotnej energii elektrycznej użytej do zasilania sprężarki powietrza.

Dotacje energetyczne od dostawcy energii zmniejszają koszty kapitałowe

Producenci często muszą inwestować kapitał w celu obniżenia kosztów, ale nie zawsze dysponują budżetem kapitałowym umożliwiającym modernizację systemu sprężonego powietrza. Zanim producent płatków śniadaniowych przystąpił do realizacji projektu, który zakładał nie tylko odzysk energii, ale także połączenie dwóch istniejących systemów sprężonego powietrza w jeden, dodanie zmodernizowanego osuszacza i nowego zamkniętego systemu chłodzenia, lokalny dostawca usług komunalnych przeanalizował propozycję i zaoferował ogromną zachętę finansową do realizacji projektu. Ponieważ dostawca usług komunalnych uznał, że zwrot z inwestycji jest bardzo dobry, współpracował z producentem, aby pokryć połowę inwestycji poprzez program motywacyjny, a drugą połowę poprzez finansowanie miesięcznych rachunków za media.

Czy Twój obiekt jest gotowy na modernizację?

Aby dowiedzieć się, czy Twój obiekt jest gotowy na modernizację, zwróć się do dostawcy mediów lub zewnętrznego audytora, który przeprowadzi kompleksowy audyt energetyczny systemu sprężonego powietrza. Więcej informacji na temat bezolejowych sprężarek powietrza Atlas Copco do produkcji żywności i systemów odzyskiwania energii można znaleźć na stronie internetowej Atlas Copco lub wypełnić formularz zapytania o wycenę, a przedstawiciel firmy wkrótce się z nami skontaktuje.