
6 sposobów, w jakie azot na miejscu przynosi korzyści piwowarom
Malt. Zacier. Gotowanie. Fermentacja. Bez względu na to, jakie jest Twoje ulubione piwo, zwykle przechodzi ono przez kilka iteracji tych czterech kroków.
Ludzie piją piwo od tysięcy lat. Około 5000 lat temu Sumerowie ze starożytnej Mezopotamii pili piwo jako alternatywę dla zanieczyszczonej wody, do której mieli dostęp. Obecnie ludzie piją piwo głównie dla przyjemności i smaku. Z czasem technologia warzenia piwa stała się bardziej wyrafinowana. Obecnie piwowarzy nadal ulepszają swój proces i produkt końcowy za pomocą azotu na miejscu.
Oto sześć sposobów, w jakie azot na miejscu może pomóc piwowarom:
- Świeże piwo. Używając azotu do czyszczenia zbiorników między kolejnymi użyciami, piwowarzy mogą upewnić się, że nie ma żadnych pozostałości zacieru, brzeczki lub resztek piwa. Jest to ważne dla powodzenia kolejnej partii, ponieważ pozostawione w zbiorniku piwo może być kwaśne lub ostre.
- Ruszaj dalej. Azot na miejscu jest świetny do utrzymania płynności. Przepycha piwo przez zbiorniki.
- Ciśnienie. Kegi pomagają transportować i przechowywać piwo (duh). Ale wstrzykiwanie azotu do beczek zwiększa ich ciśnienie i utrzymuje świeżość piwa.
- Tik tak. Dzięki azotowi piwowarzy nie muszą czekać, aż dostawca dostarczy sprężony gaz i podłączy go do ich systemu. Zamiast tego tworzą własny harmonogram, produkując azot dokładnie wtedy, gdy go potrzebują.
- Brak odpadów. Opcja 1: Zakup ciekłego azotu luzem i okresowe uwalnianie ciśnienia, aby zbiorniki nie eksplodowały. Opcja 2: Zużywanie tylko takiej ilości azotu, jaka jest potrzebna, bez marnowania gazu.
- Oszczędności. Ostatnia, ale nie mniej ważna kwestia - pieniądze. Azot na miejscu kosztuje mniej niż dwutlenek węgla lub ciekły azot. Browary mogą zaoszczędzić nawet 40% kosztów gazu dzięki azotowi na miejscu.
W miarę jak coraz więcej browarów pojawia się w całym kraju, piwosze stają się coraz bardziej świadomi i bardziej selektywni pod względem piwa, które piją. Aby dostarczać najlepsze piwo, browary muszą być wydajne, a azot na miejscu może w tym pomóc.
Aby być na bieżąco z najnowszymi wiadomościami Atlas Copco, zapisz się do naszego newslettera.